Laily & Tugimun - Family Stories
"Episod Perjalanan Kehidupan Kita"
By: Ayah n Mama

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 29-Nov-2009 20:00 Email | Share | Bookmark
Aidil Adha kat Kg Gajah....

Rambutan Laici..manis tak lekang.
Anak sekolah..manis + lekang habis
Ahli keluarga pagi raya.
Belasah rambutan d pagi raya.
Posing maut ngan jubah baru(Ipoh mari).
Keluarga Ayah n Mama.
Norli n Kak Lus team.
Samsi + Alin team.
Jgn tertelan biji rambutan udah lerrr...
Hafiz + Rina team.
Cempedak dan Nangka=1 pokok
Ada belalang..
Ayah cuti start dari Khamis 26/11/09,tapi mama keje lagi hafdey..(ada ker gomen istilah hafdey ni..Ini kira declare hafdey sendiri la....!).Kemas dan balik arah utara dalam kul 2.30pm.Itupun dah kira bagus.Kalau balik lewat sikit,tentu kereta banyak kat sepanjang jalan....
Singgah Sg Besar kejap jenguk embah.Walaupun kat Sg Besar ada 4 ekor lembu akan ditumbangkan, kita nyer "turn" beraya kat Kg.Gajah lak,tak dapat nak menyebok melapah daging kat surau tu....!?
Memang dah dirancang awal nak ber "khemah" lagi kat tengah lombong konon.....,tapi oleh kerana musim hujan..rancangan di tunda.Inipun kerana plan ber khemah pada bulan Ogos yang lepas tak terlaksana kerana hujan turun tetiba dgn lebat sekali,terpaksa angkut kemah dan peralatan dalam gelap kul 9.00 malam...!!
Ayah nyer xtvt ialah menjala pada Jumaat malam Sabtu ngan Norli,Izam,Nasir dan Iman.. Mungkin nasib pun tak sebaik dulu,lepas hujan lebat,udang galah tak keluar.Lebih kurang 2 jam menebar jala,balik rumah lah..Rezeki kurang memberangsangkan kali ini,berbanding ngan masa lepas.Air pun dah naik 1 meter dah....
Ayah punya tebaran,dapatlah Udang beberapa ekor,talapia besar sekor,ketutu 2 ekor dan yg lain ikan kecik jer....rezeki x de malam tu...
Oleh kerana Norli ada perhimpunan keluarga NGAH ISMAIL -7 keturunan di Kuala Kangsar, awal Sabtu,tak de xtvt yg menarik boleh dibuat..Masing2 layan tido jer.
Kita sempat juga g Ayer Tawar,Sitiawan jenguk dan ziarah keluarga Rofie dan Kak Limah(sepupu ayah).Kenal lah ayah ngan Pekan Bota Kanan,Titi Gantung,Changkat Cermin dll......

Anak2 Tok Chu suma balik,walaupun ada yang singah kejap jer.....kalau tidak family kita jer yang menyemakkan rumah tu...
Yang dah lama(dah beberapa tahun) tak nampak muka pun balik juga...
Kira penuhlah segala sudut ruang rumah tu....
Cuma musim derian dah di penghujung(dapat makan 2 biji).....rambutan,cempedak dan nangka jer yg tinggal.(sebab tu foto derian tak de langsung...)
Anak2 ada event sukaneka .....seronok dan meriah sikit lah jadinyer......
Dapatlah bawa balik tempoyak satu bekas kuih yang "meletop2" dalam keta masa balik Shah Alam.Begitu gamaknyer bunyi tempoyak melepaskan gas dia...
Anak2 tanya.."bunyi apa yang berdengus2 tu ma...??"hehehe...bau tempoyak la Unser mama tu...


Nota:Samsi bagi lecture percuma pasal DSLR-camna nak set ISO level dan (WB)White Balance setting utk D60 ayah.TQ

...(Ayah)....







*Pokok berbuah Cempedak(buah yg lonjong panjang) + Nangka(bulat di pangkal pokok..)





View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net