Laily & Tugimun - Family Stories
"Episod Perjalanan Kehidupan Kita"
By: Ayah n Mama

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Saturday, 30-May-2009 08:30 Email | Share | Bookmark
Ujian kemasukan SRAI,S19 - 2010.

Ada 20 kelas x 35 murid menghadiri ujian
Kelas E utk SRAI,S7
No.15 tu Pia.
2 jam menunggu.
Adik dah boring ma...!?
Nasib baik hari mendung.
Anak2 bebas bermain di sini.
Pok Cik Rosli dan Ustaz Najib.
Mak bapak berbaris tunggu anak.
Lebih bersistematik,mengelakkan sesak.
Dah habis ujian.
Sofia....
Mana Mama...?
Lega Mama bila adik happy...?!
Pakcik Bob pun ada hantar Amar.
Pas tu g Serendah,kenduri kawin.
Sofia kena menghadiri ujian kemasukan tahun 1-sessi 2010, kat Sek. Ren. Agama Integrasi @ SRAI,S19,Shah Alam hari ini.
Kenapa perlu Ujian..?
Kerana sekolah dibawah pengurusan JAIS ini mendapat sambutan yang amat menggalakkan dari ibubapa yg lebih selesa dengan waktu belajar + kombinasi akademik dan agama dalam satu sekolah.Tak payah balik tengahari,tukar baju dan rushing utk hantar sekolah agama pulak (atau Transit).Waktu balik pukul 4.30pm,selepas kelas mengaji,memang ngam2 ibubapa balik kerja dan terus jemput anak.Takde lah kelam kabut nak urus anak2.
Dalam setiap daerah,setakat ini ada satu sekolah integrasi ni.Special nya kat Shah Alam,dah ada satu lagi sekolah integrasi kat S7,memandangkan SRAI.S19 ni teramat ramai muridnyer.Mungkin akan mula beroperasi tahun 2010 nanti.
Untuk ujian kali ini Sofia ayah akan daftarkan kat SRAI.S7.Abang Haziq dan Nana pun ayah dah apply utk transfer ke sekolah baru tahun depan.
Oleh kerana Sofia baru masuk "pra-sekolah" dan baru nak belajar 3M...,tak pasti adakan Sofia boleh "buat" ujian ni.Mama yg lebih risau kut2 dia buat hal tak nak amik ujian.
"Mama jangan takut..adik berani'...kata2 Sofia menenangkan Mama sewaktu berbaris utk masuk kelas.
Selepas 2 jam..?? ujian pun tamat.
"Ayah,cikgu kata kalau buat tak betul pun tak apa,cikgu tak marah..."katanya bersungguh2..
"Boleh buat semua dik...?."ayah tanya.
"Bolehh..." dengan muka kompiden nyer...
"Adik tulis nama penuh ker..??" tanya ayah,kerana masih belum mahir menulis nama penuh.
"Adik tulis nama pendek.!" jawapnyer..Arghhh...ayah lega sikit..
"Adik suka lah sekolah abang ni....!" tambah nyer.

...Ayah)....







View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net