Laily & Tugimun - Family Stories
"Episod Perjalanan Kehidupan Kita"
By: Ayah n Mama

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 15-Mar-2009 10:02 Email | Share | Bookmark
Selamat Pengantin Baru Abang Adin....1-Sebalik tabir.

Sepupu sepapat tlg bungkus oleh2.
Kwn2 masak gulai daging
Embah2 pun ada juga.
Kita panggil-"Tumplingan"
Standby bunga telor
Team cuci pinggan.
Jiran depan rumah
Team buat air
Team penyambut tetamu
Para "kejobos" perempuan
Rewang kat kampung masih kuat amalan nyer.Selepas 11 tahun menunggu anak no 2 kawin,sambutan agak berlebih sikit.Walaupun pada hari tu ada tetamu yang terpaksa round satu daerah kerana ada 11 jemputan nak dihadiri...semuanyer sedara dan kawan2.
Team kejobos anak2 pada 11 tahun yang lepas dah besar2 semuanyer.Ada yang ayah ta kenal pun...?!
Sehari sebelum nya dan hari kenduri(termasuk malam nyer),suma kerja memang beres...suma orang tolong buat.Awal pagi selepas Suboh dah turun para "kejobos" nyer.
Cuma..apa yang diamalkan kat sini,selepas pengantin sampai....semua para "kejobos" pun balik.!Tinggallah kerabat yang rapat tinggal nak settle layan tetamu yang lewat sampai kenduri,lepas tu kerabat itulah juga yang berkemas sampai bersih..Bab inilah yang agak letih sikit.....!
Sebab tu lah juga para "kejobos" mula bising bila pengantin lambat sampai..??!!! hehehe...dah dapat jawapannyer...


...(Ayah)...







View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net