Laily & Tugimun - Family Stories
"Episod Perjalanan Kehidupan Kita"
By: Ayah n Mama

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 11-Nov-2008 08:41 Email | Share | Bookmark
Khasiat bunga belimbing buloh..

Bunga dah mula mekar.
Bila dah jadi buah....
Tangkai ni ada buah dan bunga lagi
Anak2..... tiba2 batuk dek kerana main hujan atau makan aiskrim...?
Sebelum menjadi batuk yang serius,ayah selalu petik beberapa tangkai bunga belimbing buloh (biasanya yang belum mekar) kat depan rumah tu dan rendamkan dalam segelas air panas dan tutup.Bila sudah sejuk,warna air akan bertukar menjadi color pink.Minumlah air tu.....InsyaAllah,batuk akan hilang.Setakat ini memang mujarab.

Petua ni Mama dapat dari kawan2 nyer yang duduk kat kampung.Dulu macam tak logik juga bila dengar.Bila dah try dan berkesan,so ayah decide tanam pokok belimbing buloh ni depan rumah.Selain bunga,buah juga boleh buat sayur.
Alhamdulillah,pokok belimbing Ayah ni sentiasa berbunga dan berbuah.
Kalau tak caya...cuba buat petua ni...jimat kos masa dan duit nak ke klinik...

...(Ayah)...



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net