Laily & Tugimun - Family Stories
"Episod Perjalanan Kehidupan Kita"
By: Ayah n Mama

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 25-Sep-2008 08:00 Email | Share | Bookmark
Senbei-Contaminated by Melamine?

Senbei "Wang Wang"
Senbei by pcs
Info kat belakang bungkusan.
Semalam dapat email dari kawan ofis berkenaan list makanan berasaskan tenusu yang dicemari "melamine" dari China, tapi ayah hanya fowardkan saja email tu kat mama tanpa membaca secara detail.(dengan harapan supaya mama masukkan dalam "memori" mama,lain kali ayah tinggal tanya kat mama jer...hehehe...)
Kebetulan semasa kat Giants semalam,Haziq dan Nana minta dibelikan senbei.Ayah pun setuju dan beli 2 paket sekali kerana ayah tahu memang depa suka makan senbei.Kalau pergi rumah Kuroda,pasti akan dihidangkan senbei oleh atuk Kuroda.Cuma, kadangkala senbei atuk Kuroda dah lemau atau citarasa tak kena ngan selera budak2 ni.
Buletin Utama TV3 semalam menunjukkan list makanan yang tercemar,sebiji macam email yang ayah dapat.Senbei yang kita beli termasuk dalam list tu....!!!!!.Tapi kat rumah hanya tinggal 3 paket yag belum dibuka dari bungkusan kedua belum dibuka lagi.Terus ayah simpan.(Memang Senbei tu-Made In China,cuma repacking dan di import oleh pengeluar biskut terkenal Malaysia,Hup Seng Biscuit....
Yang dah termakan tu cam ner nak buat......?
Pagi ni kat paper kata,jangan risau sangat tentang pencemaran tu.Pencemaran dibawah had sehingga "30mg/kg of food" yang dibenarkan akan keluar bersama2 bahan kumuhan dari badan.Hasil dari kajian,pencemaran hanya dalm lingkungan 0.54mg/kg dan 2.2mg/kg food jer.Sedangkan berbanding dgn susu SANLU brand milk yang tercemar berada pada level 2,563 mg/kg of food..............!!!!
Walau macamana pun,buat masa sekarang ni kita akan lebih berhati terhadap produk China dan elakkan membeli produk berkaitan tenusu dan coklat......

Nota:Kat Utusan Malaysia kata Senbei brand "Want Want" Lak...???.Salah taip ker..????.Harap2 betul la brand "Want Want" tu...Selamat sikit..keluarga ku tak dicemari melamine....AMIN...
Apa2 hal pun

...(Ayah)....


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net