Laily & Tugimun - Family Stories
"Episod Perjalanan Kehidupan Kita"
By: Ayah n Mama

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 16-Sep-2007 16:20 Email | Share | Bookmark
TV pertama kami dipenghujung hayat....!

Ketuk...ketuk..(kalau gambar tak keluar)...
Kecik nyer....tak puas tengok kan..?
Horey....TV besar....!!
TV pertama Mama dan Ayah ialah model Panasonic-18" yang ayah beli selepas kahwin,semasa menyewa di S24.Harganyer ialah RM 800.Beli kat Klang kat dengan perhentian bas seberang sungai(selatan).Ingat lagi masa tu,Atuk pun terus beli TV baru model yang sama bila tengok ayah beli TV baru.Semasa tu atuk pakai TV berkabinet kayu tu......?!
Semasa ada TV besar,TV kecik ni kita letak dalam bilik tidur.Kadang2 jer mama tengok kat atas.Itupun kalau mama kalah berebut TV kat bawah...
Pada masa tu barangan letrik masih lagi mahal.Sekarang ni kalau dengan RM 800 dah boleh dapat TV Flat screen 29" lagi....(Tapi tak de jenama lar...)!
Ayah dah beli TV yang besar sikit untuk anak2 tengok kartun dan lain2.Tak de la muka suma macam nak masuk TV jer,berebut2 nak lokasi yang bagus.(seperti dalam foto tu...!).Malang nyer dah 2 biji TV rosak (mungkin pasal tak ada jenama).Sementara nak beli TV baru,bawak la turun TV lama tu.Mungkin dah nak sampai ajal TV tu yang asik2 hilang gambar...color bertukar,kabur.....mula2 ketuk2 sikit jer....pas tu kena ketuk2 banyak kali,akhirnya Ayong kena berdiri sebelah TV terus...Tugasnya ialah ketuk mengetuk TV....HAHAHA...
Lama2 terus tak keluar gambar......ajal dah sampai.Kepala kita pun kalau kena ketuk selalu boleh jadi "mengong"..!!! Terpaksalah ayah beli jugak yang baru.....!!!!Masih lagi Flatscreen 29"-Local brand.Tengok lah bleh bertahan samai berapa tahun. Kalau rosak lagi nanti ayah beli PLASMA TV 32" pulak... kalau idak ayah beli "Layar Putih"..dah jadi wayang pacak lak....!!!.hehehe...

Nota;
Kat Jepun ayah pakai TV recycle jer...Orang bagi.Kerana Model cepat berubah kat sana.Nak di buang, TV masih elok berfungsi. Kebanyakan barang letrik boleh dapat percuma kalau hendak.(Dah ada duit sikit,baru beli set Hi-Fi sendiri).
Kecualilah periuk belanga,pinggan mangkuk dan utk masak2 ni,ayah beli sendiri la...lagi pun tak mahal sgt.Berbaloi dari nak "menyamak" benda2 terpakai tu suma..Kan?

...(Ayah)...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net