Laily & Tugimun - Family Stories
"Episod Perjalanan Kehidupan Kita"
By: Ayah n Mama

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 17-Oct-2007 20:00 Email | Share | Bookmark
RPI- (Raya Plastik Industri)...!!!

Bilik besar sangat.
Haziq merasa liftruck...
Dalam bilik ayah,sama2 buat spot cek.
Besar nya mesin ni...?
Salah satu syarikat automotive bumiputra yang tinggal kat Malaysia ni.Pendekata,mis-management menyebabkan syarikat ni susah nak maju.Selepas kluar dari Peps,ayah join RPI nak tolong Murnisham menguruskan operasi syarikat.Semua ayah jaga,kecuali HR dan Finance Dept.Dengan masalah pekerja,masalah bahan mentah dan penghantaran,semua pernah rasa.Jenuh la ber"gaduh" dengan Perodua,Proton,dan lain2 customer kecil.Dalam masa 4 bulan ni lah,suma kenal ayah.
Tapi ayah kat sini tak lama,tokeh sendiri pun macam tak berminat nak berniaga.Ayah pun amik keputusan berenti.Murnisham tak leh kata apa2,pasal planning macam berjaya,tapi lagi kusut masai operasi.Pelanggan berkampung di RPI.....
Yang baik di jadikan teladan,yang tak baik jadikan sempadan......
Sampai jer kat rumah,dengan bersungguh2 dia citer macamana mesin tu buat barangan plastik(injection molding)...Yer la...mana pernah budak2 ni pergi kilang tengok macamana buat barang2 plastik.Lagipun kalau waktu siang,memang tak sesiapa dibenarkan masuk kilang. Yang dah tua2 pun tak tau.....kan...?

01/07/08
Dengar kabo,kilang dah tutup,production dah lari ke Pulau Indah,termasuk pekerja2 yang masih nak bekerja.Apa kabo makcik2 "otai "RPI agak nyer...?

...(Ayah)...





View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net