Laily & Tugimun - Family Stories
"Episod Perjalanan Kehidupan Kita"
By: Ayah n Mama

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 6-Jun-2008 13:30 Email | Share | Bookmark
Orkid liar lagi & Karam Singh Walia.....?

Okid liar...
Green color wild orchird
Rare n Nice shape,color,pattern
Wild orchird....
Inilah pokok Periuk Kera tu....
Kami singgah di sini sekembali dari Bee Farm menuju ke Tanah Rata.Deretan pondok dan gerai tepi jalan di sebelah kanan termasuk yang menjual pokok dan tumbuhan liar hutan ini.Kami tak mengambil gambar gerai keseluruhan kerana ia gerai biasa sahaja.Kebanyakan pokok di dalam nyer ialah pokok okid liar.Ini berdasarkan jenis2 okid yang ada tidak pernah dilihat atau tidak pernah dijual di nurseri Sg.Buloh.
Walaupun semuanyer menarik,kami tak pasang niat utk membeli,walaupun kami ni memang obses terhadap okid.Ini adalah kerana masa yang suntuk untuk membelai dan menjaga okid ni..Dulu kita pernah mempunyai berpasu2 okid yang pelik2,tiap2 minggu ke Sg.Buloh mencari spesis okid yang baru......akhirnya terpaksa melupakan sementara okid ni..Mungkin kalau anak2 dah besar nanti....,kita akan sambung balik aktiviti membela okid ni...(Mama memang suka lah kabo dan cita2 ayah ni...?!)
Yang menarik nyer.....dalam masa seminggu selepas tu,Karam Singh Walia menyerbu Cameron Highlands utk isu2 seperti penggondolan bukit dan gunung di Blue Valley,pembuangan sisa bangunan di sebelah Kelab Golf dan akhirnyer kes penjualan spesis tumbuhan dan okid hutan yang di lindungi...Gerai yang kami kunjungi inilah yang di serbu dan di "seal" oleh Jabatan Perhutanan....Pokok Periuk Kera -spesis terancam, yang kami tanya harga sekadar nak tahu "rate" kat situ.Memang agak mahal sikit dari yang kami beli di Kea Farm.....Kalau lebih murah,mau ayah beli lagi satu....hehehe...Harap2 jangan lah Oficcer dari Jabatan Hutan datang buat spot check kat rumah kami kalau terbaca citer ni....Kita beli yang ditanam dari kecik tuan,bukan kutip dari hutan.....(kata si penjual la...).Kalau dia tipu kami,tuan pun tertipu gak ngan kami...hehehe..

....(Ayah)..... .




View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net