Laily & Tugimun - Family Stories
"Episod Perjalanan Kehidupan Kita"
By: Ayah n Mama

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 6-Jun-2008 11:00 Email | Share | Bookmark
Kilang BOH Sungei Palas...

Rumah Pekerja BOH.
Kat sini la ....
Mama tak larat daki bukit..
Posing mama dan Ayong
Mist spray-Antik ni....
Rangka pintu besi-Antik juga
Alat pengayak daun teh
Dari bilik pameran/kilang
Rumah Bunglow tkeh BOH kut..?
Mana Haziq..?
Oh...kat sini..merajuk kut..?
BOH....!!
Pokok Teh Asal
Banyaknyer bunga...
Dari restoran BOH..
2 truck tak cukup la....mana mini truck?
Deretan kereta yang masuk dan keluar membuatkan kami terpaksa berhenti di kawasan agak lapang untuk memberi laluan kereta lain keluar dari kilang BOH.Smapai disana,rupa2nyer dah banyak kereta parking.,walaupun masih awal pagi. Tempat letak kereta hampir penuh.Kami "di-paksa" berjalan kaki lebih 200 meter mendaki bukit kerana tempat parking yang terhad diatas.Kawasan pameran dan restoren yang disediakan memberikan pemandangan yang sangat cantik dari atas bukit.
"Agaknye kat sini MILA AF5 buat pengambaran iklan BOH..." kata mama pada anak2 nyer.
Bermacam2 produk teh BOH ada dijual,tapi mama tak beli pun,pasal mama x leh minum teh.Ayah pun tak suka sangat nak minum teh ni...
Pameran barangan antik dari kilang seperti alat penyembur air utk melembabkan teh,dan alat pengayak teh serta Pintu Gate Antik Kilang BOH menarik perhatian ayah.
Process konvensional yang ringkas,kurang menarik perhatian ayah.Anak2 pun belum tahu menilai ilmu yang disampai kan oleh Tourist Guide.
Terdapat juga pokok teh asal yang tinggi menjulang dan hampir tiada daun.Itulah pokok teh kalau tak kena trim.Bleh menjulang tinggi dan membesar.Kira pokok teh yang kat ladang tu dah di "BONSAI" kan la......Jangan tak tau lak....!!
Lawatan ke sini kurang menarik buat Haziq yang mahukan sepasang kasut.Mana tak terasa dia..pasal suma orang pakai kasut,dia sorang pakai selipar.Sebelum pergi tadi kedai2 tak bukak lagi nak belikan kasut.Dah asik mengajak singah kedai kasut.Bergambar sama pun dah tak mau.Sempat jugak rakamkan "peel" dia yang tak nak buat apa2 pun...?!!..Pasal dah boring...kami pun cepat2 balik ke Brinchang,cari kedai kasut....Sejam jugak mencari kasut yang sesuai.Kat sini pilihan tak banyak.Stok pun asik tak de....akhirnya ambik jugak kasut yang agak "fancy".Pakat2 lah mama dan ayah kat kasut tu cantik.Nasib baik laku umpanan ayah dan mama ni.Lepas pakai kasut,...sengeh sampai ke telinga. Pas tu kita menuju ke Ladang ternak Madu Lebah,tempat yang kita beli madu segar semalam kat pasar malam.

...(Ayah)....






View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net