Laily & Tugimun - Family Stories
"Episod Perjalanan Kehidupan Kita"
By: Ayah n Mama

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 6-Jun-2008 18:00 Email | Share | Bookmark
Pasar Malam @ Brinchang Town.

Penjual bunga Pasar Malam,Brinchang
Another Florist
Labu "cacat" utk hiasan
Makan malam d expo
Jagung Mutiara....!!!
Pilih mana satu Mama...
Strawberry-not in the season
2 packs are enough..!!?
Bigger size of strawberry
Jem Strawberi-Buatan Muslim/Bumi.
Sticker atas penutup botol.
Pasar malam kat Brinchang ni hari2 beroperasi.Bernula dari kul 3 pm sampai malam.HAri pertama sekadar nak window shopping jer.Survey apa nak beli esok sebelum balik.Memang pasar malam betul...dari makanan,semestinyer sayur segar,perhiasan,aksesori,mainan,baju dll.Cuma hampir 90% peniaga nyer ialah Cina.Melayu setakat makanan jer ler...Penjual nyer ialah Minah2 Indon yang keje kat situ.Mungkin sebagai strategi utk tarik Melayu beli kut..??Sebab yang jual makanan yang tokey nyer Cina pun,minah Indon jugak yang tukang jual.Apa Status "HALAL" nyer...??Dari goreng keledek manis,FishBall,sayuran segar ber"tempura"...sampai ke kuih muih..??? Orang2 kampung yang datang tak sensitif tu...... beli dan makan jerr.....!!!
Yang paling menarik ialah "Jagung Mutiara"...setongkol RM 5.Memang manis..!!!Penjual tu siap bagi butiran jagung mentah untuk dirasa semasa nak beli jagung kukus.Kami pun beli 2 tonggkol utk dimakan di hotel nanti.Memang sedap dan manisss...!!
"Esok boleh la kita beli lagi ni yah...!!,bawak balik" kata mama.
Esok nyer kami pun singgah lagi nak beli bawak balik.Round punyer round...jumpa apek yang jual "jagung mutiara",lebih kecil dan lebih murah..RM 3 jer setongkol..Pattern nyer sebijik sama,ada butiran jagung yang berwarna agak putih dan jernih.(Sila lihat gambar).
"Beli yang ni lah yah...dapat banyak ketul walaupun saiz kecik sikit"..kata mama.
Setelah beli,pusing2 lain tempat tengok dan dapatkan info lebih sikit pasal jagung mutiara ni dari penjual kat situ.Yang memeranjatkan.....
"Hati2 dik beli jagung kat sini,yang kecik tu bukan Made In CH...."kata akak yang jual jagung bakar..
"Jagung mutiara CH montok2 dn besar2 tongkolnyer..." tambah akak tu..
"Alamak...kita salah beli la yah...betul ker ni?..".kata mama berbisik kat ayah..
Setelah sampai di rumah......masak......memang sah.....rasa jagung biasa.Pattern jer sama....Anak2 langsung tak berminat nak habis kan 5 tongkol tu.....Akhirnyer ....ayah jugak yang kekenyangan menghabiskan jagung tu.....!!??
MORAL: Sapa2 nak beli Jagung Mutiara,pastikan Made in CH.....Harga standard RM 5 /tongkol.Jangan tertipu atau salah beli..Jagung yang kita beli tu rupa2nyer setelah di selidiki..Made In Ipoh.Pasal tu murah.Jagung Mutiara CH ni masih jadi barang kawalan kat Pasar tu,pasal permintaan melebihi pengeluaran.Depa x akan kurangkan harga kalau ditawar.
Semasa ke Pasar Tani Mega kat Stadium Shah Alam,mama ada nampak "jagung mutiara".Harga RM 3/tonggkol.
Ayah kata "jangan tertipu lagi tipah.....,tak logik kat CH RM5...boleh dapat harga RM 3 kat Shah Alam.Transpotation kos lagi.....!!??"
Kang jenuh ayah nak habiskan.........

Minah2 Indon ni lak rajin cakap/promote..siap bagi sample utk rasa,terutama jeruk kering strawberi.Mungkin ini produk terbaru CH...nak jual masam..so depa buat jeruk kering..Ada gak value added nyer..,kecuali Strawberi Fresh la,tak leh rasa...Sebab ,...Mahal..kut?!
Mama beli Jem Strawberi jenama 'IKA"-home made.Dibuat oleh org Melayu.Memang sedap...Harga dapat RM 6/botol kalau beli banyak..Kita beli dalam 8 botol.
Mama kata kalau kawan dia ke CH lagi,dia nak kirim lagi....Dah sedap..cepat la habis...
Ayah bawak opis satu botol....,buat makan cracker cicah Jem...Emmmmphhh..terliur...

Fresh Strawberi mama beli 2 packet jer.....Suma habis dalam perjalanan turun ke Tapah...!!Masam pun masam lah...
Masam pun sodap...!!??


....(Ayah)....











View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net