Laily & Tugimun - Family Stories
"Episod Perjalanan Kehidupan Kita"
By: Ayah n Mama

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 5-Jun-2008 14:00 Email | Share | Bookmark
Guan Hin Hotel..

Brinchang Town-view from hotel
Alahai.......terpaksalah duk hotel ni pasal hotel2 lain dah fully booked.Macam-macam masalah kat hotel ni...Nanti kita citer.....

22/8/08.
Secara "ad-hoc" jer tiba2 ayah rasa nak bawa family ke Cameron Highland kali ni.3 minggu sebelum cuti sekolah dah survey kat internet cari hotel atau apartment yang sesuai.
Urusan "booking"diserahkan kepada mama jer,sebab dia biasa berurusan ngan hotel masa kerja ngan MAIS /JAIS dulu.Basically suma hotel yang menarik(tak mahal,lokasi OK) dah habis di tempah.Maklumlah musim cuti sekolah.Itupun terpaksa "ejas" tarikh pergi hari Khamis,Jumaat dan Sabtu.Kalau pergi hujung minggu tentu lagi susah.Last2 jumpa hotel yang cikai2 ni.Kebetulan ada kosong untuk famili(Katil-2 King size + 1 Single bed).Dah tanya lokasi dekat ngan masjid,tenhag bandar,dekat ngan pasar malam...kami pun booking lah..
Bila sampai....bilik tu ngam2 katil jer...anak2 tak leh main pun dalam bilik tu.
Bila tidur malam rasa merenyam...gatal2 badan.Lepas tu suma org bersin2.Esok pagi komplen kat cleaner (Pompuan-orang asli),tapi dia kata dah bersihkan....Mama tak puas hati dan komplen lagi sekali.Kali ni mamat Bangla lak yang kena.Bawah katil berhabuk,sampah banyak,TV berhabuk...macam2 lah...Bangla tu cuma jawab" Itu porompuan tarak tau mau kemas...."
Akhirnya mama mintak tukar suma cadar dan sarung bantal dengan yang baru,pas tu dia sapu pulak lantai dan bawah katil,memang banyak habuk....
Rasanyer bilik tu dah lama kosong,habuk pun dah banyak.Bila kita nak masuk,dia pun tak tukar cadar baru...patutlah gatal2 satu badan dan bersin2.
Malam lak budak2 sekolah sewa ramai2 dan bising kat luar.(Hotel ni asalnyer kedai yang dah renovate jadi hotel).Patut la pun senang nak dapat bilik besar/famili.Kebanyakan penginap adalah budak2 sekolah...
Sebab tu kami tak rekemen korang duk hotel ni.Kecuali anda bleh berkompromi ngan masalah yang telah berlaku.
Good point dia;dekat ngan kedai,food court,masjid,pasar malam.
Bad point dia; Sebelah tu restoren cina-bukak tingkap asap masuk,tepi jalan besar-lori sayur start operasi dari tengah malam alan ganggu tidur anda.Heater tak berfungsi awal pagi..kena mandi air sejuk la....mungkin ramai orang guna waktu tu,tak sempat panas.Low cost hotel-kebanyakan nyer ialah pelajar sekolah-bising sikit sampai budak2 tu masuk tidur.

...(Ayah)..


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net