Laily & Tugimun - Family Stories
"Episod Perjalanan Kehidupan Kita"
By: Ayah n Mama

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  10  11  12  13  14  15  16  [17]  18  19  20  21  22  23  24  >  >>]    [Archive]
Saturday, 3-Oct-2009 10:30 Email | Share | | Bookmark
TUDM Subang-Open Day 09

Bersama jet Shukhoi..
Pesawat peninjau TUDM
Abang askar with fully armed.
View all 20 photos...
Seperti minggu2 yg lain selepas suboh,mengemas laman rumah,menyidai baju dan menyiram bunga(semenjak bibik x de),pas tu baru nak rehat membelek The Star....dapat info yg hari ini adalah Open Day TUDM dan ada persembahan akrobatik jet pejuang oleh US Air Force.Terus arahkan anak2 bersiap.Jem teruk kearah kem TUDM Subang tu (setahun sekali jer kut)....
Tahun lepas masa TUDM Open Day,turun hujan lebat dan hasrat terbatal nak tengok jet pejuang.
Cuma beberapa persiapan yg kurang sedia utk shooting event cam ni....

1)Topi-Mudah nak shot dari guna payung(hujan rintik2 la...),
2)Sunglass-Sebab acara akrobatik sekitar 10.30am-12pm,spek mata hitam perlu utk mengelakkan memandang keatas melawan cahaya mentari....
3)Tangga kecik(handy)-Sangat perlu utk mendapatkan angle dan scene yg menarik.Kalau tak de,kenalah berlawan ngan kepala org dan payung2..Nasib baik ayah tinggi..hehe
4)Kalau rasa enjin jet tu bingit,bawa lah "ear-plug" lain kali.

Pada masa "show" macam ni,barulah tau betapa bagusnyer kalau ada lense yg ada "AF"....,
Apa2 pun satu pengalaman bagus utk ayah test power ngan D60 ni....

Persembahan yg menakjubkan dari TUDM-Sukhoi dan US AirForce-Thunderbird team....tahun depan kami akan mai lagi....

Nota 1;
1)Tahi telinga bagai berguguran dek gegaran bunyi jet tu...(haziq kata)
2)Anak2 terpaksa berjalan hampir 2km utk sampai ke lapangan...masa pergi OK lah...tapi masa balik,muka yg keletihan habis,tetapi "PUAS" kut?-sesuatu yg baru utk mereka..

Nota 2;
Selepas tu,kita g kenduri kahwin dan open hse raya Dato Bandar Shah Alam,tapi tak larat nak angkat senjata...layan makan jer ler....



...(Ayah)...


#Ayah saja tukar lense depan abang askar ni....ayah perasan dia tgk ayah nak keluarkan apa dari beg....!?

#ThunderBird team female staff..!.


#Otai Nikonian.





#Ada Head set,walkie talkie,Gun,Pistol and BulletProof jacket.....lengkap!

#ThunderBird beraksi di udara

#Combination of Speed,Accuracy & Skill

#Bottom view.

#Top view





Sunday, 27-Sep-2009 06:00 Email | Share | | Bookmark
Raya & Open House..(8th day)

Hamidah dan tuan rumah.
Anak2
Hamidah dan family
View all 8 photos...
Sebab semalam baru sampai dari kampung,pagi tadi sibuk membasuh dan menyidai baju,mem"vacum" dan menge"mop" rumah sampai tengahari.Pas tu menjenguk Restoren Hakim yg baru renovate bulan posa tadi utk makan tghari..kut2 dia buat restoren terbuka...hehe(jangan harap!!)
Kena g TESCO beli barang keperluan lak......pas tu berderet2 jemputan rumah terbuka kena g ni....

1st Open House-Najib Zakuan Ali-(Pegawai GOMEN kat MOT);S2 Shah Alam.
No foto available,but tiap kali ada event mesti jemput Ayah...rumah pun dekat.

2nd Open House-Sulaiman Najib-(Pengurus TAMURA,kawan lama);Putra Height,USJ.
Rumah baru.....!!? & jumpa kawan2 lama tahun 1999 dulu.Ada yg maintain,ada yg boroi,ada yg dah beruban....!!.

3rd Open House-Wak Man;S9 Shah Alam.
Terus dari Putra Height....tak makan apa2 pun sebab dah perut penuh.Esok abang Timi balik Tawau dah...

...(Ayah)...




Dari kamera Hamidah...masterpiece ni,sbb ada foto ayah.....




Friday, 25-Sep-2009 17:00 Email | Share | | Bookmark
XTVT Raya...(5th,6th & 7th day)...

Belek anak kucing.
Check telinga,mulut
Yg hitam ni cantik..masih menyusu.!
View all 14 photos...
1)Mengulit anak kucing.
Semenjak "sayang" hilang kat surau masa terawih lalu,masing2 rindu kat "sayang".
3 ekor anak kucing yg masih menyusu kat rumah embah jadi mangsa.Tak pernah di pegang orang,anak2 kucing ini tengah menunjukkan "garang" nya.Esoknya,ibu kucing dan anak beranak berpindah tempat lepak kerumah sebelah.....hehe

2)Membajak sawah.
Dah lama cuti raya,3 traktor memasuki bendang kering embah utk membajak.Ayah tak lepas peluang amik foto setelah lama tak ada subjek utk di shot...

3)Sofia dapat basikal baru.
Janji ayah terpaksa ditunaikan utk belikan basikal adik.Celik mata jer tanya basikal..!? (Psyco betul lah adik ni..?)
Suma org ada basikal masing2 utk ronda2 keliling rumah,adik nak juga...walaupun ngan roda 4 je...
Kalau nak harapkan org bagi pinjam..?
Sori ler.....permintaan melebihi pengeluaran@supply dimusim perayaan ni..hehe...

...(Ayah)...












Wednesday, 23-Sep-2009 14:13 Email | Share | | Bookmark
Raya @ Menara Condong,Teluk Intan..(4th day)

Dataran menara condong.
Nampak condong tak?
Dari cermin kaca kedai.
View all 6 photos...
Dari Kg Gajah,kita menuju ke Teluk Intan kerana nak mengelak "jem" kalau lalu jambatan Bt 5.(Jalan Lumut -Sabak Bernam).Kalau ikut Seberang Perak tu takut jem...ayah ni kurang sabar sikit kalau ada keta ciluk kiri kanan tak ikut lane....

Sambil2 tu nak menjenguk trademark Teluk Intan-Menara Condong.Dah berpuloh tahun tak tengok,nampak semakin terurus,kemas dan menarik.
Anak2 pun first time nak tengok Menara Condong-Made in M'sia.Depa tau menara condong PISA jer dari buku teks....
Masalah nak parking kena beli tiket kat kedai runcit.Kita nak parking 1 jam jer....,terpaksa beli tiket RM2.00..!!!?? utk 5 keping=5 jam...
Sampai kampung,beri tiket kat Wak Min jer lah....kita pun entah bila nak singgah Teluk Intan lagi.

Nostalgia;
Ayah pernah kena marah ngan embah lanang kerana ikut (bonceng) kawan g Teluk Intan dari Sg Besar naik motor jer(darjah 6)...kawan pun tak de lesen pulak tu...!!/?.
Ntah macamana embah lanang tau..? Selalunyer embah tak amik port ayah g mana2.

...(Ayah)...







Tuesday, 22-Sep-2009 20:00 Email | Share | | Bookmark
Eidul Fitri 09 di Kg.Gajah..(3rd day)

Buka bonet keluarkan bungapi.
Wahhh.....!
Bungapi.
View all 6 photos...
Anak2 buah dah "racun" utk datang Kg.Gajah secepat mungkin...menjala ikan+sup kambing...!!
Tapi pasal Mama yg. kepenatan kat rumah embah tu,terlewatlah kita balik ke sana.
Singgah tempat biasa membeli air nira.....makcik tu memang cam muka Mama yg "mesti" beli kat kedai dia.Harga air nira dah bertambah dari RM2.50 ke RM3.00,dengan penambahbaikan packaging dia.Dah tak pakai plastik yg berikat dah...sekarang dah pakai botol 450ml....Mama angkut 10 botol sekali....utk org kampung..
Petang sempat menjala ikan kat kebun...malam xtvt utk anak2 bila Abg.Samsi kome buka bonet keta keluarkan bungapi dan mercun..Keluarga sini anak2 masih kecik...rata2 masih sekolah rendah dan baby..tu yg meriah tu..??!!
Abg Norli pun "tak boleh tahan" tgk Ayah dan Abg.Samsi bermain ngan DSLR...dia pun dah sambar SONY Alpha..so kali ni ada NIKON,CANON dan SONY....masing2 leh test power...

...(Ayah)...



PERHATIAN....Dilarang utk meniru gaya pemusnah mercun seperti gambar dibawah.Mereka ialah professional...!!!




[<<  <  10  11  12  13  14  15  16  [17]  18  19  20  21  22  23  24  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net